Skal man starte fra bunden?

02

Når du gerne vil starte din egen virksomhed står du med et valg. Skal du bruge dine surt opsparede penge på at starte noget op fra bunden, eller skal du bruge dem på at købe en forretning der allerede er igang.

I denne artikel vil jeg forsøge at belyse de forskellige fordele og ulemper ved de to valg.

Start fra bunden

At starte fra bunden er hårdt. Meget hårdt. Det kræver en bestemt støbning at skabe noget ud af ingenting. Man skal selv finde på alt, udføre og producere alt og man har selv ansvaret for alt samt hele risikoen, hvis noget går galt.

Den første lange fase i en hver startup går som regel med at løbe forvirret i cirkler om sig selv for at finde ud af hvor pengene skal komme fra.

Tit vil man opdage fejl og mangler ved sine produkter eller forretningsmodel og så være nødt til at ændre kurs derefter. Det kan godt tage et stykke tid med at rende hovedet mod muren før du får en forretningsplan der virker og som du kan vækste med.

Alt dette skal du gøre til ingen løn, alene, uden nogen fritid.

Til gengæld når du så har fået forretningen til at køre, har du fuldstændig styr på den. Du har været igennem alt forvirringen i starten og kender derfor dit marked , din målgruppe og dit produkt bedre og er derfor godt rustet til at arbejde videre med forretningen.

Derudover er det selvfølgelig også værd at nævne at du ejer forretningen selv og derfor står til at score hele overskuddet selv, hvis det er det du vil.

Købe dig ind/opkøbe en virksomhed

Når du køber dig ind i en virksomhed, vil du typisk betale en vis pris for en vis procentdel ejerskab af virksomheden. Hvor mange procent du kan få for dine penge vil afhænge af hvor meget virksomheden er værd, samt dine egne forhandlings evner.

Køber du dig ind i en virksomhed skal du være indstillet på, at du ikke ejer hele virksomheden selv og derfor skal gå på kompromis og blive enige med de øvrige ejere af virksomheden, når der skal tages beslutninger. Til gengæld er din egen risiko langt mindre ved at vælge denne form i stedet for at starte op selv.

Du kommer ind i en virksomhed der allerede er igang med folk der har gjort sig erfaringer og derfor ved en del om kunderne, produkterne og markedet virksomheden agere på. Dette er en klar fordel i forhold til at starte selv.

Vælger du derimod at købe en virksomhed helt og overtage alle aktiver, medarbejdere og så videre, så er det dig der er ejeren og dig der bestemmer. Det er derfor også dig der tager hele risikoen hvis noget går galt. At man selv har hele ansvaret og hele risikoen er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Det kan være en rigtig god motivation for at gøre det godt og kan derfor være medvirkende til at du anstrenger dig mere og klarer dig bedre end ellers. Til gengæld undgår du alt besværet ved selv at starte op, såsom at finde de første kunder, finde de rigtige markedsførings kanaler, de rigtige priser osv.

Ved at overtage en virksomhed har du langt mere støtte i ryggen fra de personer der har drevet den indtil nu. Du har et koncept som har bevist sin eksistensberettigelse og allerede har kunder og omsætning. Derfor kan det være en rigtig god løsning. Det kræver selvfølgelig noget kapital til at starte med, men det gør det jo som regel også at starte op selv.

Læs også: Finansieringsmuligheder til virksomhedskøb

Værktøjskassen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler som også interessere dig

Køb og salg af virksomheder udenfor Danmark Niels Ryding Olsson 2022-11-14
Hvordan prissætter man sin virksomhed? Niels Ryding Olsson 2019-08-08
Guide: Hvordan undersøger jeg om aktiverne er korrekt pri... Niels Ryding Olsson 2019-04-05
Luk virksomhed – en komplet tjekliste Niels Ryding Olsson 2019-04-02
Guide: Alt hvad du skal vide om at sælge dit varelager Niels Ryding Olsson 2019-03-21