Guide: Hvordan undersøger jeg om aktiverne er korrekt prissat?

Hvis du skal købe inventar, varelager eller andre former for aktiver af en erhvervsdrivende er det vigtigt at du har en idé om hvad der er en rimelig pris for aktiverne.

Hvad er værdien af aktiverne?

Men hvordan vurderer man det? Det kan være rigtig svært at gennemskue.

Jeg vil forsøge at give dig nogle retningslinjer her i denne guide. I sidste ende kommer det jo ned til en forhandling, men det er vigtigt at have et realistisk udgangspunkt forud for forhandlingen.

Hvad er markedsprisen

Prøv først og fremmest at finde ud af hvad aktiverne ville koste hvis du skulle købe dem fra ny. Det er klart at det bør være billigere at købe aktiverne brugt, derfor er det vigtigt at vide hvad de koster fra ny.

Det kan være svært hvis ikke du har de præcise navne på de aktiver du skal undersøge så sørg gerne for at fremskaffe så præcis information som overhovedet muligt.

Når du undersøger markedsprisen bør du både kigge på nyprisen men også hvad aktiverne sælges for andre steder på sider med køb og salg af brugte ting.

Her kan du med fordel kigge på følgende sider:

Hvor gamle er aktiverne?

Dernæst kan det være fordelagtigt at vide hvor gamle aktiverne er – specielt hvis det er varelager – så spørg gerne også sælgeren til dette.

Hvis du har adgang til nogen i din omgangskreds som har branchekendskab så spørg endelig dem til råds.

Det kan være at du kigger på inventar fra en restaurant. Kender du nogen som er eller har været restauratør, restaurantchef eller en anden med indsigt i økonomien i en restaurant, kan det være enormt brugbart at bede om deres mening omkring inventaret.

Det samme gør sig gældende med varelagre.

Hvordan er den fysiske stand?

Hvis du har mod på det, kan det også være med til at give dig en bedre idé om kvaliteten at komme ud fysisk og kigge på aktiverne, så du selv kan se hvilken stand de er i.

Standen har selvsagt en stor betydning for værdien af aktiverne og det er vigtigt at besigtige hvert eneste for at kunne vurdere aktiverne som en samlet masse.

Et samlet skøn

Efter du har disse oplysninger, altså markedsprisen, alderen og den fysiske stand, vil du meget lettere kunne vurdere om prisen er rimelig.

Du kan jo aldrig finde en præcis pris, for prisen er hvad nogen vil give for aktiverne i sidste ende, så herfra er det op til en forhandling.

ArtiklerKøb af virksomhedKøb og salg af virksomhederVærktøjskassen

Artikler som også interessere dig

Grafikr om fravalget af en investering Niels Ryding Olsson 2021-02-19
6 Råd: Sådan kommer du i gang med influencer marketing Niels Ryding Olsson 2021-02-09
36 årig iværksætter: “Tænk at jeg har skabt noget, som an... Niels Ryding Olsson 2021-01-21
Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO Niels Ryding Olsson 2020-09-22
Hvordan finder man en virksomheds værdi? Alexander Skieller 2020-03-18