Salg af detailvirksomhed – bliv klar!

Hvis du overvejer at sælge din detailforretning, skal du være sikker på at både du og din forretning er klar.

På mange punkter er detailbranchen lidt anderledes end andre brancher, og når man skal sælge, og ikke mindst gøre sig klar til at sælge, er ingen undtagelse. Der er nemlig rigtig mange ting der skal tages hånd om inden et salg, og det vil jeg forsøge at overskueliggøre i denne artikel.

Skal du sælge din detailforretning ? Opret en salgsannonce her

Start i god tid

Som bekendt er der ingen der lever evigt, og derfor er det en god idé at du som selvstændig gør dig nogle overvejelser om hvad der skal ske med din forretning i det lange løb. Tidligere nævnte jeg at der er rigtig mange ting der skal ordnes i forbindelse med et salg af detailforretning, og derfor er det en god idé at begynde så tidligt som muligt. Selv hvis du ikke har planer om at sælge din virksomhed foreløbigt, kan det være en god idé at gå i gang med nogle af de her forberedelser, da det kun vil hæve prisen, og ikke mindst gøre processen nemmere for dig, når tiden en dag kommer.

Starter du allerede i dag kan det gå hen at blive en rigtig god investering for dig. Selv hvis du ikke har tænkt dig at sælge, da det kan få dig til at se lidt anderledes på din virksomhed, og måske pludseligt få øje på ting der skal laves om. Se på din virksomhed som en diamant, der skal slibes før den kan sælges. Værdien af en diamant mange dobles når den slibes og hvem ved, måske kan det ske for din virksomhed?

Helt konkret kan du gå i gang med at kortlægge arbejdsgange i virksomheden, altså hvem står for hvad, og hvem er de vigtigste med arbejdere. Simpelthen skrive det hele ned, ansvarsområder, kompetencer og så videre, og så få en uafhængig part til at kigge på det og komme med input. Nogle af disse ting vil sandsynligvis springe i øjnene på en der ikke har noget med virksomheden at gøre, mens det kan være svært at se når man selv har bygget den op.

Skal du sælge din detailforretning ? Opret en salgsannonce her

Strategi

Når du så har besluttet dig for at gå i gang med at sælge er der en lang række ting der skal tages op til overvejelse.  Du skal blandt andet finde ud af hvad der skal ske med evt. medarbejdere, og hvad de har af rettigheder i den givne situation. Så skal du snakke med ejeren af den bygning du er i, hvis ikke det er dig selv naturligvis, om hans syn på at der kommer ny lejer. Du skal også tage stilling til hvad der hører med i salget. Er det kun den fysiske butik, eller hører navn og brand også med? Og hvad med en eventuel hjemmeside og domænenavn? Sidst men ikke mindst er det en rigtig god ide at få udarbejdet en konkurrenceklausul.

Mange af de nævnte ting, kræver i de fleste tilfælde professionel hjælp. Derfor anbefales det at man prøver at kortlægge over for sig selv, hvor mange af opgaverne man selv kan varetage, og hvor mange man skal have hjælp til at revisorer, advokater og så videre. Hvis du har nogle specielle kompetencer, er det jo bare med at udnytte dem, da det kan blive dyrt at få fagfolk til at klare det hele for dig.

Slutteligt er det en god idé at gøre dig nogle tanker om hvordan den nye ejer skal være. Er det vigtigt for dig at din virksomhed fortsætter i din ånd, og at du finder en god leder til dine nuværende medarbejdere, eller er det bare vigtigt at få så højt et beløb så muligt? Hvis du begynder at gøre dig de tanker nu, er du allerede godt på vej!

Skal du sælge din detailforretning ? Opret en salgsannonce her

Værktøjskassen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Artikler som også interessere dig

Hvordan prissætter man sin virksomhed? Niels Ryding Olsson 2019-08-08
Guide: Hvordan undersøger jeg om aktiverne er korrekt pri... Niels Ryding Olsson 2019-04-05
Luk virksomhed – en komplet tjekliste Niels Ryding Olsson 2019-04-02
Guide: Alt hvad du skal vide om at sælge dit varelager Niels Ryding Olsson 2019-03-21
Konkurser – Den bedste forretning du nogensinde har... Niels Ryding Olsson 2019-03-20