Iværksættermor: Sådan får jeg hverdagen til at hænge sammen

I håbet om at kunne få endnu flere danskere til at springe ud i drømmen om at starte deres eget, har vi fået en kvindelig dansk iværksætter til at dele ud af sine råd til hvordan man kan klare hverdagen som iværksætter og mor.

Læs også: Benelizer vil gøre det nemmere for dig at træffe de rigtige beslutninger i din virksomhed

Hvem?

Mit navn er Jelena Durovic. Nogle kender mig som Iværksættermor, hende med bloggen, der omhandler mit liv som selvstændig iværksætter samt flerbørnsmor – og meget mere end det.

Det er selv samme tema, som jeg har tænkt mig at underholde jer med. Det har jeg, fordi der måske er nogle af jer derude, der har en iværksætter i maven, som brænder for at få lov til at udfolde sig, men som forbliver indespærret, fordi I tænker, at det umuligt kan lade sig gøre. Fordi I har små børn, store børn, en hobby, er i gang med at studere eller har et job, som I bare ikke kan undvære, tænker I måske, at timingen ikke er helt rigtig. Måske venter I, til I får mere tid, flere penge, you name it, og SÅ søsætter I projektet, realiserer jeres gode idé, beriger samfundet med noget nyt osv. osv. osv…

For ALLE ved jo, at det kræver meget at være iværksætter, og man kan umuligt få succes, med mindre man arbejder 80 timer om ugen.

Ikke sandt?

Wrong.

Jeg startede min webshop Sejedrenge.dk da jeg var på barsel med min yngste søn. Min ældste var på det tidspunkt ikke engang to år, så jeg havde to små drenge, da jeg kastede mig ud i en verden, som jeg dårligt nok kendte. Måske ikke det smarteste move, da det altid er en god idé at have en god portion viden om ens (kommende) branche, men når jeg alligevel nævner det, er det fordi det gik, på trods af, at mange mente, at projektet var dødsdømt fra start.

Det gik, fordi jeg på det tidspunkt var et sted, hvor jeg ikke kunne forestille mig andet, der ville gøre mig mere lykkelig rent professionsmæssigt, end at starte mit eget.

Mit første råd til jer, der tøver, er noget så banalt som:

Følg hjertet

Don’t get me wrong. Selvfølgelig var det ikke nemt at starte op, samtidigt med at der var to små under 2 år, der krævede moars opmærksomhed, ej heller da jeg et halvt år senere åbnede min butik på Nørrebro og ikke længere arbejdede hjemmefra. Det var heller ikke nemt, da jeg kastede mig over produktion og skabte Magic Robes.

Der var da dage, hvor jeg var træt og tænkte, at det her iværksætteri måske fyldte for meget i forhold til familie og andet, og at jeg måske skulle skrue lidt ned.

Ved I hvad jeg så gjorde?

Læs også: Bliv iværksætter og bliv gladere

Jeg skruede ned

For ‘følg dit hjerte’ (eller ‘er der vilje, er der vej’, om I vil) handler ikke kun om viljen til at få ens iværksætterprojekt/ forretning til at blive en succes. Det handler mindst ligeså meget om at give plads til alt det andet i ens liv, som giver mening, som gør én glad, har en værdi. Og det er i de fleste tilfælde knap så svært, som man tror, da man som iværksætter tit er sin egen herre og har nogle muligheder, som dem, der er fastlåst i et 8-16 job, ikke har.

Dengang jeg kun havde webshoppen, havde jeg den frihed at lægge flest arbejdstimer i de dage og perioder, hvor børnene sov godt, var raske, og der ikke var alt muligt ekstraordinært, der skulle ordnes. Jeg gav den gas, mens de var i vuggestue, og når de sov, og når jeg var udhvilet. Så kunne jeg tillade mig at skrue lidt ned i de perioder, hvor de havde (ekstra) meget brug for mig. Da jeg blev presset efter åbning af butik, valgte jeg at ansætte en vikar og at åbne kl. 11 i stedet for 9:30, for at få mere tid til familien, da jeg kunne mærke, at jeg havde skabt en ubalance i mine prioriteringer, og at arbejde fyldte for meget.

Indrømmet; Det kostede rent økonomisk. Men det gav så meget på andre planer, og det gav mig overskud til og energi til at dyrke mit erhverv 100%, når jeg var i det.

Derfor er mit andet råd til jer, der gerne vil være iværksættere ‘på deltid’, at I udnytter den fleksibilitet, livet som iværksætter giver jer, og at I prioriterer det, som betyder noget for jer.

At I træder et skridt tilbage, mærker efter, og gør det, der skal til, for at skabe plads til det, som er vigtigt, også hvis det betyder, at I nedprioriterer iværksætteriet i en periode.

At I husker jer selv på, at I ikke bliver dårligere iværksættere af, at I også har andre interesser i livet – tværtimod.

Dette fører mig videre til mit tredje og sidste råd, som er:

Prioritering über alles

For det er fint nok, at I følger hjertet, kaster jer ud i det, og at I husker at der er andet i livet end jeres fantastiske projekt/produkt og handler derefter. Men hvis I ikke prioriterer rigtigt, risikerer I, at korthuset vælter.

Det handler hele tiden om at vide, hvad der SKAL gøres lige nu, og hvad der kan vente til i morgen. For vi har det med at fortabe os i rutiner, og nogle gange er det virkelig fornuftigt at overveje, om det nu også er så vigtigt, at den butik bliver støvsuget igen i dag, når man dårligt nok har set børnene de sidste par dage eller fem, eller om børnene nu også tager skade af, at de ikke kommet i Fætter BR igen igen, og man tager et par lange dage på jobbis i stedet for, når det virkelig gælder.

Eller om forretningen kan overleve en eksamen, en deadline på ens lønnede job eller et stævne til det, som man nu engang går til.

Det skønne ved at være iværksætter er, at man har så meget at skulle have sagt selv. At man selv bestemmer, som mine børn ville sige, mens de drømmer sig frem til den magiske dag, hvor de bliver 18 år, og bliver voksne, sådan da. Det gælder ‘bare’ om at træffe de rigtige valg, og det håber jeg, at jeg har hjulpet jer lidt med.

Ellers er der masser at andre gode råd at hente her på Amino.

Læs også: Medstifter af Volt: “Min mor spørger stadig hvornår jeg skal have et rigtigt job”

Interviews Og Gæsteblogs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Artikler som også interessere dig

Icebreaker Urban – ismaskinen der får folk til at f... Philip Roager 2018-10-16
Glem dine følelser, hold fokus og sælg rationelt Philip Roager 2018-09-11
SEO tendenser i 2018 Anders Hahn Madsen 2018-01-17
” Er det nu vi skal gøre noget 100% sammen? Det var han ... Kasper Hansen 2017-10-11
23-årig studerende køber virksomhed på Saxis: Arbejd hård... Kasper Hansen 2017-03-21