A-kasse-regler ved generationsskifte

Står du midt i et generationsskifte i din virksomhed? Hvis ja, er der nogle a-kasse-regler, du skal være opmærksom på, hvis du da ellers er kunde i en a-kasse.

I a-kassen har vi til opgave at vurdere, om du er selvstændig eller lønmodtager. Det gør vi især ved at undersøge, om du ejer noget i virksomheden.

Læs også: Hensigtserklæring, hvad er det?

En ting er, hvad du selv ejer af virksomheden, noget andet er, hvad din nærmeste familie ejer. Ofte har ejerskab hos din nærmeste familie stor betydning.

Her er et skema over, hvad vi i a-kassen forstår ved nærmeste familie:

Nærmeste familie

Det afgørende er, om du selv (DU-boksen) eller din ægtefælle ejer noget i virksomheden. Ejer du eller din ægtefælle ingenting i virksomheden, er du ikke selvstændig.

Læs også: Due diligence, hvad er det?

Men hvis du eller din ægtefælle ejer blot en lille del af virksomheden, kan det betyde, at du bliver vurderet som selvstændig i a-kassen. Det vil være tilfældet i situationer, hvor den nærmeste familie har et stort ejerskab i virksomheden.
Vi tjekker, om du har ”afgørende indflydelse”
Lovgivningen bruger begrebet ”afgørende indflydelse”. Når man har ”afgørende indflydelse”, er man selvstændig, og det er tilfældet i følgende situationer (her skal man lige holde tungen lige i munden):

  • Når du selv, eller din ægtefælle, alene eller sammen med nærmeste familie ejer 50 % af virksomheden.
  • Hvis du selv, eller din ægtefælle, alene eller sammen med nærmeste familie ejer 10 %, og enten du selv eller din ægtefælle er med i direktionen eller bestyrelsen i virksomheden. Et generationsskifte sker ofte ved, at man overdrager lidt ejerskab (anparter eller aktier) til sine børn.

Lad os se på et eksempel ved et generationsskifte:
Din far har en virksomhed, som han har ejet 100 % Det er efterhånden tiden, hvor du skal overtage virksomheden. Din far vælger dog en gradvis overdragelse. Du får overdraget 5 % af virksomheden, som du allerede er ansat i. Selvom du kun ejer 5 %, ejer du sammen med nærmeste familie over 50 % Du er derfor selvstændig i a-kasse-lovgivningens forstand.

Om man bliver vurderet som selvstændig eller lønmodtager, har stor betydning for muligheden for dagpenge. Så det er ikke uvæsentligt at være opmærksom på disse regler.

Læs også: Derfor skal du forberede din virksomhed til at blive solgt selvom den ikke skal sælges

A-kassereglerne kan vurdere dig helt anderledes end Skat og din kommune. Vi oplever ofte, at vi vurderer en kunde som selvstændig, hvor sygedagpengekontoret og Skat ser anderledes på dette.

Spørg os
Ring gerne til os på tlf. 7227 7800, hvis du er i tvivl og måske vil høre mere om evt. medlemskab i en a-kasse.

Artklens forfatter:

Hasse Hagsteen
Erhvervschef
Krifa Erhverv

Faglige ArtiklerVærktøjskassen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler som også interessere dig

Undersøg virksomhedens SEO inden du køber den Mette Jeannot 2024-02-29
Køb og salg af virksomheder udenfor Danmark Niels Ryding Olsson 2022-11-14
6 Råd: Sådan kommer du i gang med influencer marketing Niels Ryding Olsson 2021-02-09
Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO Niels Ryding Olsson 2020-09-22
Skattemæssige faldgruber ved aktie- & aktivoverdrage... Lars Aamann 2020-07-14