Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO

Din hjemmeside, som du måske lige nu overvejer at købe her hos Saxis, kan være værdiløs (hvis du vurderer på den værdi der lige nu er med hensyn til den organiske seo-trafik til hjemmesiden, som du overvejer at købe) om 1 år hvis den rammes af en Google update, som har til hensigt at slå ned på ulovligt brug af købte links. Mere om det senere.

I den her guide vil Saxis, i samarbejde med Jimi Hove fra OnlineMarketingbureauet.dk, forklare hvad du skal holde øje med angående potentiel ulovlig SEO, når du skal købe din nye hjemmeside /webshop hos Saxis.

Jimi Hove som er hovedforfatter på guiden her, er selv en tidligere blackhatter, men er nu stoppet med det helt, da han fik øjnene op for hvor meget skade blackhat SEO kan lave på en hjemmeside. 

Han bliver brugt som online marketing ekspert af aviser som borsen.dk, politiken.dk, bt.dk, ekstrabladet.dk, version2.dk m.fl, og er ekspertblogger på Amino.dk og flere andre større iværksættersites. Kort sagt er vi sikre på at have fundet den helt rette til at skrive den her guide.

Lad os komme i gang med guiden.

I tilfælde af at der skulle være nogen derude der ikke helt ved hvad et “backlink” er, så er det et link fra en hjemmeside til en anden. 

Søgemaskinerne bruger backlinks som et signal til at vurdere hvor populært et andet site er. Hvis man for eksempel får links fra Politiken, Børsen og andre hjemmesider til ens egen hjemmeside med høj autoritet, så vurderer Google at man med stor sandsynlighed er ekspert indenfor sit område. Det er ikke det eneste de bruger til at vurdere ens ekspertise, men det er en vigtig del.

Dette faktum er der mange, faktisk langt de fleste, SEO konsulenter der godt ved. Og da det er svært at få links fra disse hjemmesider med høj autoritet, så kan man lave såkaldte “blackhat links”. Altså ulovlige links. 

Ulovlige ifølge Googles retningslinjer, og i de flestes tilfælde også ulovlige ifølge dansk markedsføringslov.

Man kan lave blackhat links på flere måder. Men den mest populære er de såkaldte “PBN” links. PBN betyder “Private Blog Network”, og er et netværk af blogs som et SEO bureau kan have for at skaffe disse links til deres kunder.

Problemet er, at de stort set alle SEO bureauer aldrig informerer deres kunder om farerne ved at købe disse links. Så det vil gøre nu her i resten af guiden + at vi vil vise dig hvordan du selv kan spotte disse links, og forhandle en bedre pris på købet af din hjemmeside her hos Saxis, eller skynde dig væk med halen mellem benene, hvis der er alt for mange af disse ulovlige links.

Men lad os komme i gang med de konkrete råd vi har til dig der skal købe ny hjemmeside her hos Saxis.

Køb af ny hjemmeside? Følg disse SEO råd

1. Se hvilke backlinks den hjemmeside du har tænkt på at købe har.

Det er ret nemt at se hvilke backlinks (og dermed potentielle skadelige links) din potentielt nye hjemmeside har. Du kan gøre det med et online værktøj der hedder Ahrefs. Det kan få i en prøveversion i 7 dage for cirka 40,- kr . Få det her : https://ahrefs.com/start-trial 

Når du har oprettet din konto der, så går du herind og klikker på “Site Explorer”

Så taster du den webadresse ind som du vil teste for skadelige backlinks, og så får du et resultat der ligner det her.

Som du kan se har siden gladejendomsservice.dk 139 domæner som peger imod deres egen side. Og til venstre i den store kolonne kan du se hvilke domæner det er.

Inde i Ahrefs kan du se ved at klikke på “Links to target” se præcis hvor på domænet at linket kommer fra. I det her tilfælde har jeg tjekket “Fjordavisen.nu” som altså linker til gladejendomsservice.dk, for at se hvilken slags link det er.

Og her er resultatet når man klikker sig videre til Fjordavisen.nu

Som det ses har Fjordavisen.nu klassificeret det her som et sponsoreret indlæg. Det vil sige at gladejendomsservice.dk har betalt fjordavisen.nu for at få sin artikel (og link) med i deres avis.

Når Fjordavisen.nu skriver at det er et “Sponsoreret indlæg”, så har de fulgt dansk markedsføringslov (som er utroligt skrap på det her område. Man kan nemt få bøder på over 100.000,- kroner, hvis man markedsfører sig UDEN at gøre tydeligt opmærksom på det).

Så i forhold til dansk lov, så er det her link lovligt. 

Men, det er ikke lovligt i forhold til Googles retningslinjer for placeringer af links til ens hjemmeside (klik og læs dem her)

Og det betyder at du kan få en straf af Google. Og det er ikke sjovt, hvis du gerne vil fortsætte med at have indtægter fra organisk trafik til din potentielt nye hjemmeside.

Årsagen til at det her link ikke er lovligt i forhold til Googles Retningslinjer, er at der ikke er et såkaldt “Nofollow” tag vedhæftet linket. Når man sætter et NoFollow tag på, betyder at det man selv vælger at fjerne seo-værdien som der ellers normalt er i sådan et link fra en avis. 

Grunden til at Google siger at man selv sætte dette nofollow tag på sit købte link fra en avis, er at Google ikke vil have at man snyder sig til tops i søgeresultaterne. Læs linket omhandlende Googles Retningslinjer for uddybelse af dette emne.

Hvis man ikke følger Googles Retningslinjer på det her område, så vil de straffe din hjemmeside, på det ene eller det andet tidspunkt (når deres algoritme opdager de ulovlige links)

  • Straffene kan bestå af følgende:

Den typiske: Fjernelse af SEO værdien i et link. I eksemplet her med et link fra Fjordavisen.nu har Google sikkert allerede fjernet den SEO værdi som gladejendomsservice.dk havde håbet på at få. Den måde som Google kan regne ud at det her er ulovligt link i forhold til deres retningslinjer, er fordi der jo allerede står at det er et sponsoreret link (det kan Google nemt aflæse), og da der heller ikke er noget Nofollow tag, som der jo skal være, så fjerner Googles algoritme værdien af linket. Så de der 2-3.000,- kroner som gladejendomsservice.dk måske har betalt for det her link, er 100 % værdiløst, rent seo-mæssigt.

Den sjældne: Ved overdreven brug af de her metoder kan man få en såkaldt “manuel straf” af Google. Det betyder at en Google medarbejder manuelt har været inde og se på din linkprofil, fordi de vil være helt sikre på, at når de giver dig en seriøs straf, at det så sker på et 100% berettiget grundlag. At få en manuel straf er en katastrofe for din hjemmeside. Her taber du ikke bare værdien af dine links, du får en decideret straf med oven i købet. Oftest betyder det at du ender på side 50-70 stykker, eller at du fjernes helt fra deres indeks. Værre endnu er det, at ligemeget hvad du gør, så kommer du ikke tilbage igen.

Her kan du læse en historie om blomstergiganten “Interflora” der blev taget i at købe links,

Sådan her ser et PBN link ud

Nu har vi vist dig hvordan et sponsoreret link ser ud, og betydningen af dette når du skal købe ny hjemmeside. 

Her viser vi dig hvordan du typisk kan gennemskue hvordan et PBN ser ud.

Som tidligere forklaret er en PBN side en såkaldt spamblog. Det vil sige at et SEO-bureau har købt et domæne som nogle andre engang har brugt, og så laver de nye tekster på det, og linker ud til deres kunder. Den teknik er den farligste af dem alle, da du ikke bare bryder Googles Retningslinjer her, men også bryder dansk markedsføringslov , ved at lave skjult reklame.

I tilfældet med gladejendomsservice.dk fandt jeg et PBN som linkede til dem (bemærk at jeg ikke kan bevise at gladejendomsservice.dk på nogen måde bevidst har prøvet at bryde loven. Det er deres SEO bureau som er de ansvarlige her)

Jeg fandt dette PBN link ved at bruge Ahrefs, som jeg også gjorde med det sponsorerede link fra Fjordavisen.nu.

Og sådan her kan det se ud.

Som det ses så står der malerfirma i domænet. Det vil sige at domænet tidligere har tilhørt et malerfirma. Nu er der så et SEO bureau der har overtaget domænet, og skriver artikler om alt fra ejendomsservice til nye indkørsler og meget andet som intet har at gøre med et malerfirma. 

Når man er inde på selve den spamblog er det også tydeligt at designet er grimt, og at der intet malerfirma er at finde der. Kort sagt er det tydeligt at det er en spamblog. Og hvis man slår domæneejeren op på DK Hostmasters Whois, vil man se at domænet er ejet af et SEO bureau.

Her står der intet om at der er skjult reklame, og der er heller ingen Nofollow links. Kort sagt bryder de al lov, og kan bare vente på at få en straf.

Så hvis jeg skulle købe gladejendomsservice.dk ville jeg enten få kolde fødder, eller bede om et stort nedslag i prisen.

Nu har du forhåbentligt forstået hvor farligt det er at købe links, hvordan du finder ud af hvilke slags links der er skadelige og at det kan hjælpe dig til når du skal købe en ny hjemmeside.

ArtiklerFaglige ArtiklerKøb af virksomhedKøber Hjælp

Artikler som også interessere dig

Grafikr om fravalget af en investering Niels Ryding Olsson 2021-02-19
6 Råd: Sådan kommer du i gang med influencer marketing Niels Ryding Olsson 2021-02-09
36 årig iværksætter: “Tænk at jeg har skabt noget, som an... Niels Ryding Olsson 2021-01-21
Skattemæssige faldgruber ved aktie- & aktivoverdrage... Lars Aamann 2020-07-14
Køb en virksomhed, som mangler det DU kan Alexander Skieller 2020-02-26