Køb restaurant – hvordan finder jeg den rette?

Hvis du er i markedet for at købe en restaurant, så er du havnet det helt rette sted. I denne guide vil jeg klæde dig på til at gå i gang med at finde den rette restaurant at købe og gennemføre et succesfuldt køb af restaurant.

Har du en restaurant du gerne vil sætte til salg, så kan du med fordel læse vores guide omkring det her.

køb restaurant - sådan finder du den rette for dig

Denne guide handler som sagt om køb af restaurant og jeg vil i guiden komme ind på:

  • Hvordan du finder ud af hvad den rette restaurant er for dig
  • Hvordan du finder den rette restaurant
  • Hvordan du sikrer dig et godt køb af restaurant
  • Hvordan du vurderer om restauranten har den rette pris

Hvordan ved du, hvad der er bedst for dig?

Når du skal købe en restaurant er der mange overvejelser du bør gøre dig, inden du går i gang med at kontakte forskellige restauranter der er til salg.

Når man køber en hvilken som helst virksomhed, er det i virkeligheden en livsstil man køber. De fleste som driver egen virksomhed kan bekræfte, at det ikke blot er et job. Det er en livsstil.

Ikke fordi man nødvendigvis bruger al sin tid på det, men fordi man tænker på det næsten hele tiden og går op i det med liv og sjæl.

Derfor er det vigtigt at du overvejer, hvilken livsstil du gerne vil købe, når du køber en restaurant.

Vil du gerne have at restauranten er meget selvkørende så du kan forholde dig til helikopterperspektivet og forbedre restauranten fra sidelinjen, eller vil du gerne være på gulvet hver dag og være en central del af den daglige drift?

Et andet vigtigt spørgsmål at forholde sig til er, hvor meget du skal have i løn fra restauranten pr. måned for at kunne lede den livsstil du gerne vil.

Beliggenheden spiller også ind på den livsstil du vil få når du overtager og driver restauranten. Hvor lang transporttid vil du acceptere? Hvilke omgivelser vil du gerne møde op til hver dag? Skal restauranten være beliggende centralt eller mere afsides?

De her ting er faktisk vigtigere at tage stilling til end sådan noget som, hvor meget overskud restauranten skal lave eller, hvilken mad der serveres. Disse ting kan nemt ændres efter overtagelse, men det er svært at ændre disse livsstils aspekter og det er dem der kommer til at fylde mest i din bevidsthed når du er ejeren.

Hvordan finder du den rette restaurant

Når du har fundet frem til, hvad de rette kriterier er for den rette restaurant, kan du gå i gang med at danne dig et overblik over hvilke restauranter du faktisk kan købe.

Her kan du kigge på diverse portaler for virksomheder til salg, lokaler, erhvervsmæglere m.v.

På Saxis.dk har vi specialiseret os i, at have igangværende virksomheder til salg. Vi har både mange emner inden for køb af restaurant, køb af Café, Køb af butik osv.

Fordelen ved det er, at du køber en restaurant som allerede har bevist at den har et eksistensgrundlag og at kunderne synes om den. Du har mulighed for at tage løn ud til dig selv lige fra starten og der er opbygget en masse erfaringer som den nuværende ejer kan give videre til dig i forbindelse med købet.

Hvis du ikke finder lige den restaurant som passer på dine ønsker kan du også skrive dig op til at få besked når der kommer nye restauranter til salg. Det kan du gøre ved at klikke her

Se evt. denne video om hvordan det fungerer:

Se alle de restauranter vi har til salg lige nu ved at klikke her

Hvordan sikrer du dig et godt køb af restaurant

Når du har sat dine kriterier for hvad den rette restaurant for dig er og du har fundet den, er det vigtigt at du får en god dialog med sælgeren og får lavet et godt køb.

Her er det vigtigt at du først og fremmest holder relationen mellem sælger og dig så god som muligt. Det er f.eks. vigtigt at tænke på, at sælgeren kommer fra et helt andet sted end du gør og ser på sin restaurant med helt andre øjne end du gør.

Sælgeren har opbygget restauranten, helt fra bunden højst sandsynligt. Det har været ekstremt hårdt. Der er lagt uendeligt mange arbejdstimer i hver enkelt lille detalje i restauranten.

Sælgeren har ofte investeret og risikeret alt for at nå til et punkt hvor restauranten faktisk er salgbar.
Det skal du selvfølgelig ikke betale for, du skal forholde dig til den konkrete investering du skal til at lave og at den investering skal tjene sig selv hjem inden for en overskuelig fremtid.

Men at have dette i baghovedet og respektere sælgerens hårde arbejde og rose det han har fået bygget op er en god indgangsvinkel til en senere forhandling.

Dernæst er det vigtigt, at du sikrer dig, at restauranten drives forsvarligt og at der ikke er “skeletter i skabet” som vil være ubehagelige først at opdage efter købet af restauranten.

Først og fremmest skal du have udleveret regnskaber og saldobalancer og helst også bankudskrifter, for alle restaurantens leveår, så du sammen med din revisor kan tjekke, at økonomien er som den skal være.

Dernæst kan det være en rigtig god idé, at være med i den daglige drift i restauranten i et par dage. Du vil hurtigt få en fornemmelse af, om der er styr på tingene og hvordan gæsterne har det i løbet af en dag. Du vil få mulighed for at se alle arbejdsgange og tjekke at alt fra indkøb til servering spiller som det skal.

Hvis du ikke selv har flere års erfaring, er det en rigtig god idé at alliere dig men nogen som har noget erfaring indenfor restaurationsbranchen. De kan hjælpe med til at påpege ting som måske kunne gøres bedre i restauranten.

Gør du disse ting, er du rimeligt godt sikret når du går videre i forhandlingsprocessen. Du har i hvert fald givet dig selv gode muligheder for at opdage ting, som er vigtige for dig at være klar over, inden du tager en endelig beslutning om køb af restauranten.

Hvordan vurderer du om restauranten har den rette pris

Det er altid svært at sætte en pris på en virksomhed der skal sælges. Dette gør sig også gældende for restauranter.

Det er svært fordi, at restauranten i sidste ende, er det værd, som nogen vil betale for den og som sælgeren vil sælge den for.

Når det er sagt så er der nogle regler du kan følge for, at give dig selv et rimeligt udgangspunkt at forhandle ud fra.

Ved køb af restaurant, er det fornuftigt at se det som en investering og tænke over hvor længe du vil acceptere at der går, før den investering er tjent hjem. Du skal altså sætte en grænse for salgsprisen som tager udgangspunkt i hvornår den salgspris har tjent sig selv hjem.

Dette kan du gøre ved, at regne ud, hvor meget du kommer til at tjene på restauranten pr. år, efter du har overtaget den. Typisk tager man her, det årlige overskud efter skat og lægger sammen med ejerens årlige løn efter skat. Dette er hvad du som ejer vil tjene på restauranten om året.

Nu skal du så have sat en grænse for, hvor mange år, der må gå før din investering er tjent hjem.

De fleste synes at det er rimeligt med 3-5 år.

Dermed kan du tage det du som ny ejer vil tjene på restauranten pr. år og gange med det antal år hvormed investering skal have tjent sig hjem. Derefter fratrækker du den gæld der evt. måtte være i restauranten.

 

Eksempel:

Antal år inden investeringen skal være tjent hjem: 4 år

Overskud pr. år efter skat: 200.000 kr.

Ejerens løn efter skat: 200.000 kr.

Restaurantens gæld: 500.000 kr.

Forhandlingsgrundlag: (200.000 + 200.000) * 4 – 500.000 = 1.100.000 kr.

 

Dertil kan der selvfølgelig være andre aspekter der trækker prisen op eller ned. Det kan f.eks. være en ekstremt god placering eller godt omdømme som gør at man kan fremskrive de økonomiske resultater, længere ud i fremtiden, fordi der er en større sandsynlighed for, at de holder.

Hjælp Til SaxisIkke kategoriseretKøb af virksomhedKøber Hjælp

Artikler som også interessere dig

Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO Niels Ryding Olsson 2020-09-22
Martin Thorborg, køb & salg af virksomheder Alexander Skieller 2020-03-11
At drive virksomhed som hobby Alexander Skieller 2020-03-04
Køb en virksomhed, som mangler det DU kan Alexander Skieller 2020-02-26
At sælge sin virksomhed Alexander Skieller 2020-02-19