Køb butik? – Sådan finder du den rette for dig

Køb af butik, er du i markedet efter en nu forretning? Så er du mere end velkommen på Saxis.dk Danmarks største online virksomhedsbørs. Vi har butikker til salg overalt i landet og indenfor stort set alle brancher.

Vil du derimod gerne sætte din butik til salg, kan du med fordel læse vores guide omkring det her.

Der er mange ting man skal sørge for at undersøge inden man køber en butik. Denne guide er skrevet til dig, der går med overvejelser omkring det, men ikke er helt sikker på, hvad du skal være opmærksom på, når du går i gang med at overvejer køb af butik.

Køb butik, sådan finde du den helt rette

I denne guide vil jeg komme ind på:

  • Hvordan du finder den helt rette butik for dig
  • Hvordan du danner dig et overblik over om du har fundet den rette butik at købe
  • Hvordan du vurderer om salgsprisen på butikken er rimelig
  • Hvordan du får et godt indtryk af butikkens omdømme og image

Hvordan finder du den helt rette butik for dig

Når du først går i markedet for at finde butikker til salg, vil du møde et hav af forskellige butikker og ejere. Hvordan vurderer du så hvad der er bedst for dig?

Først og fremmest bør butikken have en god beliggenhed. Det nytter ikke noget at du har 3 timer på arbejd hver vej. Samtidig skal butikken også gerne ligge et sted hvor der kommer mange potentielle kunder forbi og hvor butikken er synlig.

Det er også rigtig godt hvis der er gode parkeringsmuligheder i nærheden af butikken eller andre butikker, restauranter, caféer osv. der også tiltrækker kunder.

Dernæst skal man også gøre sig klart hvordan det er at drive butikken. Når du køber en butik er det ikke blot en forretning du overtager. Det er en livsstil. Så det er meget vigtigt at du kan se dig selv i det daglige arbejde med at drive butikken.

En anden meget væsentlig ting er selvfølgelig også økonomien i butikken. Hvor meget kan du trække ud i løn til dig selv. Genererer butikken overskud? Er der penge til at investere i yderligere vækst?

Understøtter økonomien dine ambitioner for butikken og den løn du gerne vil have udbetalt?

Alle disse ting er vigtige at gøre sig klart. På Saxis har vi sørget for at du kan søge og finde butikker der passer præcis på dine kriterier!

Find en butik til salg her

Hvis ikke vi har en butik der passer til dig lige nu, så kan du skrive dig op til at få besked når der kommer nye butikker til salg som passer på dine kriterier.

Skriv dig op til at få besked når der kommer nye butikker til salg som passer på dine ønsker her

Se en video her der viser hvordan du gør:

Køb af butik, hvordan du ved du har fundet den rette

Når du har fundet ud af, hvad du mener, der er den rette butik for dig. Så er det vigtigt at du undersøger de butikker der måtte være til salg for, at se om de lever op til dine kriterier.

Det første du bør gøre er, at bede om at få fremsendt regnskaber og saldobalancer fra butikken, så du sammen med din revisor kan gennemgå dem og danne dig et overblik over butikkens økonomi.

Det er en god idé at gøre dette som det første fordi det er surt, at have brugt en masse tid på at tage ud og se butikken og snakke med ejeren hvis det så viser sig senere at økonomien slet ikke understøtter dine ønsker.

Hvis økonomien er tilfredsstillende er det vigtigt at du kommer ud og oplever butikken. Det skal helst være i butikkens åbningstid så du kan fornemme hvordan stemningen er i butikken når der er kunder.

Det er heller ikke unormalt, at man laver en aftale med ejeren af butikken om at deltage i det daglige arbejde i butikken i et par dage.

Det er også en rigtig god måde at sikre dig, at butikken bliver drevet på forsvarlig vis.

Dernæst bør du bede om at tjekke varelageret igennem for at se hvor stor en del af det, der er i god stand og har en chance for at blive solgt.

Det er også en god idé at lave noget research på nettet for at se om der er gode eller dårlige anmeldelser af butikken du kan finde for at be- eller afkræfte dit indtryk af butikken. Mere om dette i afsnittet omkring butikkens omdømme.

Hvordan vurderer du om salgsprisen på butikken er rimelig

Det er meget svært at sætte en præcis værdi på en butik. Men når du skal forhandle om prisen på købet af butikken er det vigtigt at du har noget at bygge din vurdering på.

Et køb af en butik er en investering og derfor kan det være en god idé at kigge på hvor længe der skal gå før din investering er betalt tilbage. Hvad er acceptabelt for dig? 3 år? 5 år?

Husk at være realistisk. Det meget få investeringer der tjener sig selv hjem inden for det første år.

Når du har fundet en periode du mener er rimelig, skal du så kigge på økonomien i den butik du overvejer at købe. Hvad tjener du om året på butikken? I dette regnestykke bør du både tælle butikkens overskud og ejerens løn med.

Overskud efter skat og ejerens løn efter skat er hvad du vil tjene pr. år på butikken. Når du har dette tal, ganger du bare op med det antal år der må gå, før din investering er tjent hjem igen. Derefter trækker du evt. gæld der måtte være i regnskabet fra. Det tal du ender med er et godt udgangspunkt for en forhandling med sælgeren.

 

Eksempel:

Antal år før din investering skal være tjent hjem: 4 år

Overskud pr. år efter skat: 200.000 kr.

Ejerens løn efter skat: 200.000 kr.

Butikkens gæld: 500.000 kr.

 

Forhandlingsgrundlag: (200.000 + 200.000) * 4 – 500.000 = 1.100.000 kr.

 

Dertil kan der selvfølgelig være ting der trækker værdien op eller ned. Et meget godt omdømme kan være noget der er med til at trække værdien op. Et forældet varelager kan være med til at trække værdien ned.

Der er ikke nogen måde at sætte en præcis pris på en butik du gerne vil købe. Det vil altid være et kompromis mellem sælgers ønsker og dine.

Hvordan får du et godt indtryk af butikkens omdømme og image

En butiks omdømme er ekstremt vigtigt. Et godt omdømme kan kontinuerligt skabe nye kunder gennem anbefalinger fra andre kunder eller online anmeldelser. At have en motor der skaber nye kunder, uden at du skal ud og fange deres interesse via markedsføring, er uvurderligt. Nye kunder er som regel de dyreste at skaffe, så hvis de kommer af sig selv, er det helt fantastisk.

Det er også vigtigt at butikken skaber stamkunder, som kommer igen og igen i butikken.

Omdømmet er meget vigtigt at ovenstående årsager men bestemt også fordi at det lige så godt kan virke den anden vej. Et dårligt omdømme kan direkte afholde potentielle nye kunder fra at besøge butikken og det kan være meget dyrt at vende rundt. Derfor er det vigtigt at du sætter dig nøje ind i, hvordan butikkens omdømme er inden du køber den.

Der er 2 aspekter du bør undersøge. For det første butikkens online omdømme. Kig på virksomhedens Facebookside, Instagram profil, trustpilot profil og andre steder hvor butikken måtte have en online tilstedeværelse.

Hvordan er tilbagemeldingerne fra kunderne? Er kunderne meget engagerede når der deles opslag? Er der kunder der viser utilfredshed i kommentarerne på butikkens opslag?

Dernæst det andet aspekt som er det omdømme som måske ikke er synligt nogle stedet men som eksisterer i kundernes bevidsthed. Der er et ordsprog der hedder at når du får 1 klage, så er der 100 kunder der har oplevet samme problem, men ikke har sagt noget til dig om det.

Der kan derfor godt være utilfredse kunder, som bare ikke ytrer sig omkring det på nettet.

Derfor er det vigtigt at undersøge om butikken har lavet nogen form for tilfredshedsundersøgelser og hvad de fortæller. Hvis det ikke er tilfældet, så kunne det være en idé at udarbejde en sådan undersøgelse i fællesskab med den nuværende ejer.

Hvis butikken har et nyhedsbrev eller andre steder hvor der kan kommunikeres til kunderne kan man indsamle besvarelser her. Det kan også bare være et spørgsmål om at man lige spørger alle kunderne der køber noget i butikken i en periode.

Dette vil give dig et godt billede af kundernes oplevelse af butikken og dermed butikkens omdømme.

Hjælp Til SaxisIkke kategoriseretKøb af virksomhedKøber Hjælp

Artikler som også interessere dig

Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO Niels Ryding Olsson 2020-09-22
Martin Thorborg, køb & salg af virksomheder Alexander Skieller 2020-03-11
At drive virksomhed som hobby Alexander Skieller 2020-03-04
Køb en virksomhed, som mangler det DU kan Alexander Skieller 2020-02-26
At sælge sin virksomhed Alexander Skieller 2020-02-19