“Et stort brud på min ellers så gode selvopfattelse”

Benjamin

Benjamin Egeskjold er 32 år, forlovet, far til 2, og har derudover 2 bonusbørn. Han har arbejdet i transport og speditionsbranchen i 12 år. I dag driver han Fragtopgaver.dk, og knokler, som alle andre iværksættere, for at leve af sin egen virksomhed. En fredag i september 2014, ændrede hans liv sig drastisk. Benjamin fik konstateret kræft i et modermærke. Få hans historie her.

Læs også: Benelizer vil gøre det nemmere for dig at træffe de rigtige beslutninger i din virksomhed

“Vi jokede lidt med, at han ville ringe, hvis der var noget farligt”

Min egen læge fortalte at det umiddelbart så harmløst ud, men at han ville henvise mig til en hudlæge, der var specialist i den slags. En uge efter besøgte jeg hudlægen, der også fortalte at det så ufarligt ud, men at han naturligvis gik med ”livrem og seler” og derfor ville fjerne modermærket og sende det til mikroskopisk kontrol på laboratoriet. Vi jokede lidt med, at han kun ville ringe, hvis der var noget farligt i mærket, så vi ville nok ikke snakkes ved.

Fredag d. 26/9 2014 ringede min telefon kl. 07:45 om morgenen, hvilket var atypisk da hovednummeret til Fragtopgaver.dk først åbnede kl. 08.00 – og jeg i øvrigt ikke kendte nummeret.

Det var hudlægen, der ringede og fortalte, at der var kommet svar fra laboratoriet og at de desværre havde fundet malignt melanom (modermærkekræft) i den prøve der blev sendt ind, og at han omgående ville kontakte OUH og indstille mig til ”kræftpakken”, der garanterer operation indenfor 48 timer.

Min forlovede var ude at aflevere børn da hudlægen ringede – og da hun kom hjem kl. 08:15 befandt jeg mig i køkkenet, hvor jeg ved synet af hende, brød fuldstændig sammen… Jeg blev trøstet og vi satte os ned og begyndte at tale om det – og netop der startede et helt nyt kapitel i mit liv.

Hvad gør sådan en besked, ved en som person?

Lige da jeg fik diagnosen følte jeg et intimiderende og unfair angreb på mig som person samt et stort brud på min ellers så gode selvopfattelse. Jeg var jo hverken udødelig eller batman.

Jeg tænkte på min familie, børn og forlovede – jeg blev vred og bange på samme tid og kunne ikke forstå, hvorfor jeg skulle rammes af cancer. Jeg arbejdede jo 16 timer i døgnet til nærmest ingen løn, havde ofret alt og gældsat mig for millioner for at eksekvere min idé – hvorfor fanden skulle jeg belastes af sygdom.

Det er super kliché, men som person er jeg begyndt at sætte betydelig større pris på alt, hvad jeg ellers har taget for givet. Jeg er kommet meget tættere på min følelser og det er gået op for mig at mit mål i livet ikke er rigdom og penge, men at være tilstede i nuet og få lov til at skabe.

Jeg arbejder stadigvæk 16 timer i døgnet og får stadigvæk kun 9.000 kr i løn, men jeg gør det for at skabe. Hver gang vi udvikler et nyt produkt og jeg kan se at brugerne begynder at bruge det – og det virker – får jeg et kick uden lige og det bekræfter at jeg stadigvæk gør det rigtige i, at kæmpe for at komme til tops med projektet.

Jeg har for nyligt været rundt i nogle BA-netværk og pitche, da vi overvejer at tage en investor ind, og jeg har normalt altid været meget nervøs inden jeg skulle tale foran en større forsamling, men den frygt er manet fuldstændig til jorden. Jeg har stadigvæk sommerfugle i maven, bevares, men ikke noget jeg ikke kan smile af – for uanset hvordan jeg klarer det, så er det ikke noget, der tager livet af mig.

Jeg har altid lavet kanvassalg og selvom jeg er god til det, har jeg aldrig været fan af det. Jeg gik f.eks. altid med en knude i maven lige når telefonen ringede op, men det var bare en helt naturlig del af at være iværksætter. Den knude er fuldstændig forsvundet. Fordi det er gået op for mig, at uanset hvad du møder i røret så er sandsynligheden for, at det tager livet af dig, meget meget lille.

Læs også: WASHA: ”Vaskerierne grinede hånligt af os”

Hvad lære man af sådan et forløb?

En ting jeg har lært er at man aldrig kan vide sig sikker. Modermærkekræft udløser forsikringen for ”kritisk sygdom” hvilket normalt er en straksudbetaling på 100.000kr – såfremt man har tilvalgt den police til sin ulykkesforsikring.

Min lave løn gjorde, at jeg havde sparet netop den forsikring væk og jeg kan, den dag i dag, ærgre mig gul og grøn over, at jeg var så dum. Nu hvor jeg har haft kræft, kan jeg ikke få forsikringen uden at være i karantæne først og man skal nærmest ansøge om at få lov at få den, fordi risikoen for at blive syg igen er højere end hos en, der ikke har haft kræft.

Så jeg vil på det kraftigste anbefale alle, at man ikke sparer en udvidet ulykkesforsikring væk – for de penge havde i mit tilfælde kunne gøre det muligt at ansætte en medarbejder mens jeg var syg og så havde virksomheden ikke lidt samme tab.

Uden at det skal lyde alt for ”frelst”, så tager jeg betydeligt mere tid til de mennesker der er omkring mig, hvilket ikke var almindeligt før. Der skubbede jeg faktisk alle væk, der bare ville socialisere – fordi jeg jo skulle arbejde.

Derudover er jeg blevet fuldstændig opmærksom på, når kroppen siger fra – man hører tit det samme fra folk der har været ramt af ”ægte” stress – og søger læge med det samme. Det er hverken pinligt eller forkert at besøge lægen, så længe man kan skelne mellem hysteri og angst.  Så ja, jeg prioriterer helt klart anderledes end før.

Hvad hvis det sker for mig?

Når du får beskeden – accepter din nedtur og ”giv slip”. 33% af alle danskere får kræft så selvom det er vildt krise, er risikoen for at du blev ramt desværre ret høj. Heldigvis befinder du dig i et land med nogle af verdens dygtigste læger og et system, der giver dig behandling lynhurtigt!

Når du nu skal til at begynde dit livs helvede, så kunne du faktisk ikke være et bedre sted. Mist aldrig håbet og uanset hvor sort det hele ser ud lige nu, så husk på, at der er mil imellem at få diagnosen og miste livet til sygdommen.

Jeg har været igennem 21 operationer (små ambulante operationer, men alligevel). Vi har som par gennemlevet en svær tid, med mildest talt umulige forudsætninger, økonomisk set – parallelt med, at jeg har formået at gennemføre de milepæle jeg satte mig for i virksomheden!

Jeg ønsker ikke for min værste fjende eller konkurrent, at de får samme diagnose som mig. Det fortjener ingen. Men de der får diagnosen og kommer igennem et kræftforløb, de kommer unægtelig ud som mere hærdede mennesker.

I dag er jeg helbredt og er fri for kræft. Når vi bliver gift skal det bryllup, symbolsk, afslutte det andet kapitel af mit liv og starte det tredje. Bogen bliver ikke lukket og måske bladrer jeg tilbage engang imellem for at huske det hele, men det er et overstået kapitel og historien er langt fra slut endnu.

Læs også: Webshop battle – open source shop vs hosted shop

Interviews Og Gæsteblogs

Artikler som også interessere dig

Icebreaker Urban – ismaskinen der får folk til at f... Philip Roager 2018-10-16
Glem dine følelser, hold fokus og sælg rationelt Philip Roager 2018-09-11
SEO tendenser i 2018 Anders Hahn Madsen 2018-01-17
” Er det nu vi skal gøre noget 100% sammen? Det var han ... Kasper Hansen 2017-10-11
23-årig studerende køber virksomhed på Saxis: Arbejd hård... Kasper Hansen 2017-03-21