Earn-out-aftale: En finansieringsmodel for virksomhedsoverdragelser

Når man handler med virksomheder er der rigtig mange måder at skrue afregningen af købesummen sammen på. Her vil jeg kort beskrive én af de mest gængse muligheder, earn-out. Står du midt i en forhandling, kan det være denne løsning, der gør det muligt for dig at lukke handlen.

Læs også: Ejerskifte af webshop

En earn-out betyder ganske enkelt at en del af købesummen betales over tid, typisk ud af det resultat driften i virksomheden skaber.
Hvad er earn-out?

Det kan f.eks. være at prisen på virksomheden er sat til 5 millioner, men kun de 2 millioner betales med det samme og de resterende 3 afregnes over et par år, ud af virksomhedens overskud.

Typisk vil man også i en sådan aftale, lave en aftale med sælgeren om at vedkommende bliver i virksomheden indtil hele beløbet er betalt.

På den måde minimerer både du og sælger også risikoen for at salget går dårligt. Sælgeren er jo interesseret i at få resten af købesummen udbetalt og vil derfor have grund til at arbejde for at virksomheden laver så stort et overskud som muligt og du vil have den bedste læremester du kan få, til at lære dig op i din nye forretning. Det er win-win.

Læs også: Købsaftale, hvad er det?

Den mest almindelige måde at handle virksomheder på

Mange ved ikke at det er en mulighed at lave en earn-out aftale, men det er faktisk mere almindeligt end at hele købesummen betales med det samme.

Det kaldes også i nogle tilfælde “sælgerfinansiering” fordi sælgeren i princippet låner køberen pengene til at købe virksomheden.

Så husk når du kigger på virksomheder, at du faktisk godt kan gå lidt over dit budget, hvis du kan få en god earn-out aftale med sælgeren. Du behøver ikke at låne pengene eller have dem alle sammen fra starten.

Earn-out kan også bruges som en forsikring for dig som køber, hvis du ikke føler dig helt sikker på fremtidspotentialet i virksomheden. Ofte er en del af salgsprisen beregnet ud fra et fremtidigt indtjeningspotentiale. Ved at lave en earn-out aftale sikrer du, at sælgeren forpligter sig til at realisere det potentiale, da betalingen af købesummen afhænger af virksomhedens fremtidige resultater.

Har du spørgsmål omkring finansieringsløsninger eller earn-out kan du altid tage kontakt til os på 33 60 29 29 eller [email protected]

Læs også: 10 spørgsmål du skal stille før du skriver under på købsaftalen

ArtiklerFaglige ArtiklerKøber HjælpSælger HjælpVærktøjskassen

Artikler som også interessere dig

Grafikr om fravalget af en investering Niels Ryding Olsson 2021-02-19
6 Råd: Sådan kommer du i gang med influencer marketing Niels Ryding Olsson 2021-02-09
36 årig iværksætter: “Tænk at jeg har skabt noget, som an... Niels Ryding Olsson 2021-01-21
Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO Niels Ryding Olsson 2020-09-22
Skattemæssige faldgruber ved aktie- & aktivoverdrage... Lars Aamann 2020-07-14