Derfor skal du bruge en advokat til overdragelseskontrakten

picjumbo.com_IMG_6037

For mange iværksættere og små og mellemstore virksomheder er det at sælge eller købe en virksomhed oftest ikke noget man prøvet før.

Alligevel vælger mange af disse at have en overdragelsesaftale der er yderst kortfattet og udarbejdet uden professionel rådgivning. Ofte er der ”lånt” fra en anden transaktion, og dermed ikke sket en tilpasning til den konkrete situation, hvorfor den ofte skaber flere problemer end den løser.

Der er også dem der slet ikke har en overdragelsesaftale.

Årsagen til dette kan være mange, men en af dem er, at det koster penge at få en professionel rådgiver til at lave en overdragelsesaftale.

Læs også: Overdragelsesaftale, hvad er det?

HVORFOR SKAL MAN HAVE EN OVERDRAGELSESAFTALE?

Der er mange fordele ved at have et dokument der nærmere fastlægger de aftaler der er indgået mellem parterne, og derudover også fastlægger nogle spilleregler i tilfælde af, at parterne blive uenige om noget.

Men en overdragelsesaftale er kompleks, og ikke en metervare man kan tage ned fra hylden og genbruge igen og igen.

Det er rigtigt, at der kan være punkter der går igen i overdragelsesaftaler, men hovedreglen er, at indholdet af punkterne i en overdragelsesaftale altid er tilpasset den konkrete situation.

Det vil sige, at overskrifterne er ofte enslydende, men indholdet er forskellig, netop fordi ikke to overdragelser er ens.

INDHOLDET AF OVERDRAGELSESAFTALEN

Substans- eller aktieoverdragelse
Den første hurdle man støder på i en overdragelsesaftale er om der er tale om en substans- eller aktieoverdragelse. Det vil sige køber man aktierne/anparterne i et selskab, eller køber man aktiverne i selskabet.

Der kan være store forskelle på indholdet af overdragelsesaftalen afhængigt af, hvilken type overdragelse der er tale om.

Købesummens beregning
Hvordan er parterne kommet frem til købesummen? Dette kan have betydning for den skattemæssige vurdering af overdragelsen. Ofte har din revisor hjulpet dig med dette, men ved at definere det i overdragelsesaftalen kan man blandt andet sikre sig imod, at køber efterfølgende påstår, at et væsentligt element ikke var blevet nævnt, for hvis det står i aftalen er køber blevet gjort opmærksom på det.

Målvirksomhedens aftaler
Hvordan skal parterne forholde sig til de aftaler målvirksomheden er en del af. Det kan f.eks. være de ansatte, lejemål, leverandøraftaler og lignende.

Hvis der er aftaler som køber ikke ønsker at overtage er det vigtigt, at der er taget stilling til dette i overdragelsesaftalen. Ligesom det er vigtigt at hvis der er aftaler der er essentielle for køber at overtage, så skal det også reguleres i købsaftalen.

Garantier, erklæringer, oplysninger m.m.
Vel nok et af de vigtigste afsnit i en overdragelsesaftale.

Det er her køber og sælger afgiver garanti for specifikke forhold i målvirksomheden. Det er her køber kan sikre sig, at hvis målvirksomheden ikke lever op til det forventede så kan han sikre sig ved at få sælger til at afgive garantier for specifikke forhold.

Her er virkelig et afsnit der er vigtigt og som kan have stor betydning for parterne efter overdragelsen er gennemført, og det kan kraftigt anbefales, at parterne bruger professionel rådgivning til at få afklaret disse forhold.

Det kan blive dyrt for sælger, hvis der er afgivet for vidtgående garantier, og det kan blive dyrt for køber, hvis der ikke er afgivet tilstrækkelige garantier.

Læs også: 10 spørgsmål du skal stille før du skriver under på købsaftalen

Betingelser
Ofte er der specifikke krav fra enten køber eller sælger, eller begge to, om bestemte forhold som skal opfyldes for at handlen er endelig. Uden professionel rådgivning er der risiko for, at den ene part har så mange betingelser at handlen ikke kan lade sig gøre. Dette er et taktisk greb som parten bruger for at sikre sig en kattelem, i det tilfælde han fortryder.

Alternativt er der ingen betingelser for handlens gennemførelse, og så kan det f.eks. bagefter vise sig, at det patent som var essentielt for handlens gennemførelse faktisk ikke tilhørte målvirksomheden. Så havde det været en god ide, at dette var stillet som en betingelse for handlens gennemførelse.

Konkurrenceklausul
Har man lyst til, at sælger starter en konkurrerende virksomhed op dagen efter man har købt hans gamle virksomhed? Det har de færreste vel, og det er derfor vigtigt, at der er aftalt nærmere spilleregler for hvad sælger må og ikke må efter overdragelsen.

Ligesom der naturligvis også skal være aftalt, hvad sanktionen er ved overtrædelse af klausulen.

Skat
Skal der tages et skatteforbehold? Kort fortalt er det en bestemmelse der tager til stilling, hvad der skal ske, hvis Skat tilsidesætter værdiansættelsen som parterne har foretaget.

Hvis ikke parterne har taget et skatteforbehold kan det komme til at koste dyrt. Dette er ikke en standardbestemmelse som blot kan kopieres fra gang til gang.

Der er her behov for professionel rådgivning.

Tvister
Hvordan skal parterne løse deres uenigheder.

Der findes et utal af muligheder for at løse stridigheder, og hvis ikke parterne har taget stilling til dette, så er det som udgangspunkt de danske domstole der er værneting. Men er det nu også det bedste for parterne?

Der er fuld offentlighed ved de danske domstole, og det kunne jo være at parterne ikke var så interesseret i, at deres konkurrenter kunne følge med i en retssag.

Ovennævnte er blot nogle af de punkter der er i en overdragelsesaftale, men det giver et godt billede af, at en overdragelsesaftale ikke er et standarddokument der kan kopieres fra gang til gang.

Såfremt ovennævnte har givet anledning til overvejelser i forbindelse med dit køb eller salg af virksomhed, er du velkommen til at kontakte undertegnede for en nærmere aftale om et uforpligtende møde herom.

Udarbejdet af advokat Henrik Benjaminsen

Ret & Råd Fyn
Tlf. 70101199
E-mail [email protected]

Læs også: Værdiansættelse af virksomhed

Faglige ArtiklerInterviews Og GæsteblogsKøber HjælpSælger HjælpVærktøjskassen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler som også interessere dig

Undersøg virksomhedens SEO inden du køber den Mette Jeannot 2024-02-29
Køb og salg af virksomheder udenfor Danmark Niels Ryding Olsson 2022-11-14
6 Råd: Sådan kommer du i gang med influencer marketing Niels Ryding Olsson 2021-02-09
Køb af ny hjemmeside? Pas på den her slags ulovlige SEO Niels Ryding Olsson 2020-09-22
Skattemæssige faldgruber ved aktie- & aktivoverdrage... Lars Aamann 2020-07-14